divendres, 10 d’octubre del 2008

La ‘Puhja’ ( sonava així!! )

Els dies 8 i 9 d'octubre son festius a la India. Dos festius més de la gran col·lecció de dies ‘festius’ que tenen, malgrat que això sembla que només serveix pels ens estatals, ja que gairebé tots els comerços estan oberts com a qualsevol altra dia sigui festiu o no.











aquests dies celebren la 'Puhja', un ritual pel qual agraeixen tots aquells mitjans materials que els permeten viure o fer feina. Per deixar-ho més clar us explicaré com ho hem fet a la oficina, on teòricament s’havia de fer feina després del ritual, però on al cap de tres hores ja no hi quedava ni l’apuntador!!

El primer pas de tot plegat es fer neteja del lloc i dels estris, fer dissabte vaja ( el que aquí es fa els divendres diuen.. )!!, pel qual hem buidat de trastos que de vegades ni sabies que eren allà, una bona escombrada, reservar un raconet per fer la pregaria i tornar a posar els trastos a dintre.

Seguidament s’ha decorat profusament el local amb banderoles ( com les de les festes majors d’abans, però neo-kitsh ) alhora que les noies anaven ‘marcant ‘ amb una pasta, com les que et posen al front quan et beneeixen, tots aquells objectes significatius per la activitat diària ( per enumerar-ne alguns .. ordinadors, cinta mètrica, els plànols del futur centre de reforç escolar, la caixa dels calers, la perforadora, l’escàner, la calculadora, el tant necessari generador d’electricitat que fem servir a diari pels continus talls de llum...bé, molts estris!! Curiosament no han ‘marcat’ ni els arxivadors, ni les taules ni les cadires.. ), i en molts de ells també hi posaven un flor –natural aquesta- al damunt.










Alhora també calia netejar els vehicles ( un parell de motos petites i les bicis ) per decorar-les també amb garnaldes de flors, talls de palmera bananera
( es una decoració fonamental sempre que es realitza una celebració, situant plantes senceres a banda i banda de l’entrada ),Carbassa ( amb la prèvia introducció de un pols vermell ), coco, plàtans, llimones –minis-, fulles de noseque, arròs ‘inflat’ com el dels ‘Crispis’ que en diuen genèricament ‘Puri’, uns dolços que estan d’allò més bons, boletes de naftalina per cremar i altres ofrenes que sobrepassen la meva memòria, estaven preparades també per quan arribés el seu moment davant l’altar o més enllà.



















Comença la cerimònia intima davant el petit altar improvisat allà on posem
el combustible del generador, i en una cerimònia que dura poc més de 3 o 4 minuts i on posem les mans tres cops (??) damunt un petit foc per dur-les tot seguit a la cara en signe de recepció i el la que ens posem pasta d’aquesta al front fent un parell de punts taronja i vermell, sembla que tot s’ha acabat, però no, ara toca sortir fora per tal de que l’edifici rebi les seves benediccions.








Mentre tot ‘l’staff’ estem palplantats a la porta un veí agafa una mini llimona amb unes pastillestes d’aquestes de fer foc i després de presentar-nos-la.. ‘aquí l’staff, aquí la llimona’, s’ajup per esclafar-la contra el terra en la nostra direcció. Tot seguit fa el mateix amb el coco, presentant-lo també als vehicles, i portant-lo ara a un lloc mes dur ( la carretera ) per assegurar-se de que esclata adientment.












Li ha tocat el torn a la carbassa, que jo abans pensava que era una síndria verda, i ara l’home marxa a fer el volt a tot l’edifici ( la cabana val a dir ) després de les presentacions típiques, i després marxa a la carretera un altre cop. Es important que aquests elements esclatin bé i les parts vagin en moltes direccions, sinó mala senyal, o be toca fer-ho manualment!!








Això gairebé s’ha acabat, només falta esclafar el seguit de mini llimones situades prèviament sota les rodes dels vehicles i fer un petit volt per estar totalment ‘santificats’ ( ejem ), i després sortir a repartir a la gent que passi per aquí, munts de ‘Puri’ barrejat amb farina de cigrons i amb sucre de canya, el mateix que m’han estat oferint arreu des de fa dos dies.

Ara començo a lligar caps!!











Clar, i com a organització que som, també hem que fer el mateix acte en el taller de costura, on han dibuixat a terra una sèrie de fantàstics ‘Kholams’ ( figures geomètriques que es dibuixen a les entrades de les cases per desitjar sort ), i també a la màquina de blocs ( on no hi ha ningú actualment, però cal anar-hi tota manera i on tornem a esclafar llimones, cocos, carbasses .. i a menjar ‘Puri’.

















1 comentari:

Xevi ha dit...

ja em perdonareu els canvis de tipografia, tant en tamany com en estil.. aixo de passar textes del meu ordinaror a un 'cyber' fa estralls, i no tot es deixar 'refinar'

Salut a tots i totes
X